Új kivitelezés, fűtéskorszerűsítés, távhőleválás

MFB energiahatékonysági hitel

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) most fűtési korszerűsítésre kínál 0%-os kamattal 10%-os önrésszel akár 20 éves futamidőre is igényelhető hitelt.

 

A hitel összege társasházak esetében lakásokként akár 7 millió forint, családi házaknál akár 10 millió forint is lehet. A hitel magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik.

 

 

 

 

Bővebben....

 

 

 

 

A megtakarítás lépcsőfokai

 

Fűtéskorszerűsítés több lépésben

 

Egy 64 lakásos régi fűtési rendszerrel üzemelő társasház ~8,-Ft-ot pazarol percenként. Olyan, mint egy csöpögő csap. Elhanyagolhatónak tűnő, mégis megtelik a vödör! Az „elhanyagolhatónak”, „kifizethetőnek” tűnő forintocskák évente több mint 4 millió forint többlet kiadást, veszteséget jelentenek egy ilyen társasháznak.
Az elromlott, nem működő fűtési rendszerek már nem okoznak veszteséget. Ott egyértelmű a lépéskényszer, cserélni kell. A még működő rossz rendszerek okozzák a legnagyobb veszteséget, hiszen azt gondolhatják, hogy minden rendben van.

  

Ha egyszerre nem megy, tegyék több lépésben! Valahogyan el kell kezdeni!
Az egyik legfontosabb szempont: az összehangolt működtetés. Rendszerbe integrált elemeink alkalmazása esetén, az egymást követő lépések elvezetik céljához.
 

Kezdjék a kisebb lépésekkel!


1. Villamos fogyasztás csökkentése!
A fűtésköri szivattyúk cseréje „A” osztályú energiatakarékos szivattyúkra, kisebb befektetés mellett azonnal hoz energia megtakarítást.


2. Egy jó szabályozás!
Egy jó szabályozás, még a régi kazánok alkalmazása mellet is jelentős megtakarítást hozhat. A távfelügyelet folyamatos visszajelzést ad, értékelése segíti a szabályozást és jelentősen növeli a biztonság-, és komfortérzetet.


3. Az egyértelmű elszámolás!
Egy központi hőmennyiség-mérő felszerelése által, konkrét adatokat kaphat a melegvíz készítésre fordított energia pontos értékéről, amely segíti a lakók közötti pontos elszámolást és megtudhatja azt is, hogy a fűtésre felhasznált energia milyen százalékban hasznosult. Megkönnyíti a lakók döntését abban, hogy nem várhatnak tovább a korszerűsítés folytatásával.


4. Elérhető kondenzációs technika!
A kondenzációs gázkazánok alkalmazásával elérhető hatásfok legalább 30%-kal magasabb, mint a hagyományos és elavult kazánok hatásfoka. A különbség egyértelműen a gázfogyasztásban és a fizetendő számla összegében mutatkozik. Környezetbarát technológia: a jobb hatásfok miatt, a szükséges kisebb beépített teljesítmény miatt, csökken a kibocsátott szén-dioxid mennyisége is.


5. Jobb hatásfok!
A pontosabb méretezések, a szükséges kisebb beépített teljesítmény miatt, csökken a gázfelhasználás, így csökkenthető a szükséges gázkapacitás mértéke is. A gázmérők cseréjével csökkenthető az alapdíj összege, amely jelentős megtakarítást eredményez.


6. További hőveszteség csökkentése!
Megfelelően méretezett tárolók egyenletes hőmérsékletű és megfelelő mennyiségű meleg vizet biztosítanak a lakók számára. Tároló tartályaink kiváló hőszigetelése jelentősen csökkenti a hőveszteséget.

Ha idáig eljutnak, akkor olyan megtakarításokat érhetnek el, amiből már érdemes tovább lépni a megújuló energiaforrások alkalmazására, például kihasználni a napkollektorok rásegítését a melegvíz készítésre.